Poniżej przedstawiamy szczegółowy przewodnik, który pomoże Ci wybrać odpowiedni filtr do ekspresu na podstawie ceny, żywotności, funkcji i innych czynników. Teraz możesz łatwo dobrać filtr do swoich potrzeb i cieszyć się smakiem pysznej kawy.
Filtry do ekspresu – na co zwrócić uwagę
Filtry do ekspresu do kawy zwykle zawierają instrukcje, kiedy i jak należy je wymieniać. Niektóre filtry należy wymieniać co miesiąc. Inne można wymieniać co 60 dni. Jeśli jednak woda w Twojej okolicy jest twarda, filtry mogą dość szybko gromadzić osady mineralne i kamień. W takim przypadku może być konieczna ich wymiana nawet co dwa tygodnie. Jeśli woda jest nie jest twarda, najlepiej co miesiąc wymieniać filtr do ekspresu do kawy. Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu filtra, aby upewnić się, że wymiana przebiega prawidłowo i nie zahamuje pracy ekspresu.
Filtry do ekspresu do kawy – dlaczego filtry z węglem aktywnym są lepsze?
Filtry do ekspresów do kawy z węglem aktywnym są zwykle wykonane z węgla drzewnego. Węgiel aktywny jest w stanie pochłaniać nieprzyjemne zapachy i zanieczyszczenia. Sprawia, że woda jest czystsza, a co za tym idzie, nadaje kawie delikatniejszy smak. Dzieje się tak, ponieważ węgiel aktywny w filtrze ekspresu do kawy celuje i usuwa zanieczyszczenia, które zmieniają smak kawy. Filtr z węglem aktywnym może usuwać z wody wodociągowej chlor i wapń, a także inne minerały i sole. Niektóre filtry mogą usuwać ołów z wody. Usunięcie wapnia poprawia smak kawy. Pomaga to również zapobiegać osadzaniu się kamienia w ekspresie do kawy, wydłużając jego żywotność.
Instrukcje jak wymieniać filtry do ekspresów są dołączone do większości zamiennych filtrów węglowych do ekspresów do kawy. Przed pierwszym użyciem filtra namocz go w wodzie na około 15 minut. Niektóre marki wymagają tylko 5-minutowego czasu namaczania. Po namoczeniu można je wyjąć z wody i włożyć do ekspresu zgodnie z instrukcją po czym jest gotowy do użycia. Warto zainwestować w najlepsze filtry do ekspresów do kawy. W ten sposób Twój ekspres do kawy będzie sprawny dłużej. Poprawi to również smak kawy parzonej w domu. Jakość wody jest tak samo ważna jak jakość i smak ziaren kawy w przygotowaniu dobrej filiżanki.